Üdvözöljük a Magyar Hangszermíves Céh oldalán!

Táncháztalálkozó, kiállítás, szakmai konferencia

A Magyar Hangszermíves Céh immár sokadik éve van jelen a Táncháztalálkozón, minden alkalommal elsősorban a hangszerkészítést képviselve. Azért ragaszkodunk a magyar népi mesterhangszerek kiállításához egy ilyen zene és tánc témájú rendezvényen, hogy ezzel is ráirányítsuk az igen szép számmal jelen lévő nagyközönség figyelmét a hangszerkészítők szerepére a muzsikának, táncnak vigalomnak a létrejöttében.

Hiszen hangszer nélkül nincs zene. És ugyanez igaz visszafelé is: némaságra ítélt hangszerek készítésének nem sok értelme van, – akármilyen míves munka is. A zenészek és a hangszerkészítők tehát egymásra vannak utalva, de sajnos napjainkra ez a szoros együttműködés – mely ma ugyanúgy létezik, mint néhány száz évre visszanézve - a nagyközönség számára nem ismert, nem felismert.

Egyesületünk 2013 évi Táncháztalálkozón rendezett kiállítása összesen 50-60 db hangszert mutatott be a közönségnek, mind kézzel, hagyományos technikával előállított népi hangszerek, köztük ón-öntéses dudák, kópia-furulyák, stb. A kiállítás különlegessége volt, hogy minden eszközzel igyekeztünk ezt az élő kapcsolatot kihangsúlyozni, bemutatni a közönség számára, ezért az idei rendezvényen több olyan rögtönzött koncert, hangszerbemutató, örömjáték volt hallható, melynek során a zenész konkrétan a kiállított hangszer(eke)t szólaltatta meg, sokszor a hangszer készítőjének jelenlétében. A hangszerek próbálgatása közben a zenész folyamatosan tájékoztatta a közönséget, milyen különbséget vél felfedezni a hangszerek között: fogásra, hangzásra, használhatóságra, megjelenésre, stb. melyik tetszik vagy nem tetszik, és miért. Ezekre az érvekre a hangszerész azonnal tudott válaszolni, javasolhatott megoldást, vagy gondolatban máris tovább fejleszthette a művet.

A közönség tehát egy olyan jelenetnek lehetett szemtanúja, ami általában a műhelyekben, négyszemközt történik – és éppen ezért nagyon kevesek számára ismert és tudott. Külön öröm számunkra, hogy sikerült bemutatni egy egészen különleges új magyar fejlesztést, a C hangolású tárogatót. Ezt a hangszert itt a kiállításon hallhatta először a nagyközönség.

"Muzsikus és hangszere" címmel a kiállításhoz kapcsolódott egy egyórás kerekasztalbeszélgetés a vasárnapi napon, mely a nagyközönség előtt is nyitva állt.

A közreműködő előadók és zenészek – a teljesség igénye nélkül: Szerényi Béla, Ifj. Szerényi Béla, Bárdi Szabolcs, Árendás Péter, Koncz Gergely, Makó Péter, Pál István Szalonna, Nádaskuti Gábor...

Táncháztalálkozó, hangszerkiállítás

2013_messzehangzo_01.jpg 2013_messzehangzo_02.jpg 2013_messzehangzo_03.jpg 2013_messzehangzo_04.jpg 2013_messzehangzo_05.jpg