Üdvözöljük a Magyar Hangszermíves Céh oldalán!

III. Bourdon Zenei Tábor - Tihany

A tábor 2013. augusztus 12-16 között között került megrendezésre.

Az oktatás a tavaly kialakult rend szerint zajlott, továbbra is a tekerős növendékek voltak a legtöbben, de természetesen a kísérő hangszerekre is jutott hallgató-tanuló a közös zenéléshez. 2013-ban Dóra Áron, Bese Botond, és Lipták Péter tartották a furulyás, citerás, és dudás különórákat, Szerényi Béla és Legeza Márton a tekerős növendékeket oktatták, Havay Viktória pedig az énekeseket tanított. Továbbra is kiemelkedően hatékonynak tartjuk a közös zenélés gyakoroltatását már a kezdetektől, mivel ez – tapasztalataink szerint – sikerélményt, és példát egyszerre ad a tanulók kezébe, ami megsokszorozza a tanulási kedvet. A tekerősök természetesen dél-alföldi anyaggal foglalkoztak (Szentes és környéke dallamait dolgozták föl), de a tábor gerincét a helyi – Balaton-felvidéki és bakonyi anyaggal való foglalatosság adta.

A tábor célja elsősorban a jelentkezők szakmai fejlődésének elősegítése, de másodsorban természetesen a bourdon muzsika, a bourdon hangszerek, és hangzásviláguk megismertetése, megszerettetése, népszerűsítése mind a tábor, mind a nagyközönség körében. Idén is sikerült a teljes kijelölt dallamanyagot, és a kapcsolódó autentikus stílusjegyeket átadni a hallgatóknak.

Nagy tetszést aratott, hogy nemcsak dél-alföldi anyagokkal foglalkoztunk, hanem a dunántúli dallamokkal, motívumokkal, stílusjegyekkel is, illetve hogy 2013-ban igyekeztünk még tovább bontani a nagyobb egységek közötti különbségeket, és a bakonyi-balatonfelvidéki dallamok mellett somogyi és zalai zenével is foglalkoztunk.

A tábor visszhangja a vártnál is jobb volt, a tanulók várják a jövőbeli folytatást. Jó hangulatú, alapos szakmai tudást adó együttlétként értékelték a résztvevők a közösen eltöltött napokat.