Üdvözöljük a Magyar Hangszermíves Céh oldalán!

Festival Academy of Wandering Musicians - Vándorzenészek akadémiája

Időpont: 2013. augusztus 25-30.

A lengyelországi fogadó szervezet (Fundacja Ochrony Krajobazu i Promocji Regionów „Numinosum” - Foundation for Landscape Protection and Promotion of Regions Numinosum” - Numinosum Tájvédelmi és Régió támogatási Alapítvány) már nem először szervezi meg a népi muzsikusok számára ezt a találkozót, de magyar részvétel eddig nem volt biztosítva. (A rendezvény nemrég nőtte ki magát a nemzeti keretek közül) Az idei évben mintegy 120 zenész és népi hangszerész gyűlt össze, hogy meghallgassa más nemzetek népi muzsikáját, és hogy átadják egymásnak kifejezetten a népzene, a népzene oktatása, a népi hangszerek készítése, és a népi hangszerkészítés oktatása területén szerzett tapasztalataikat, megismertessék az egyes országokban kialakult ezzel kapcsolatos gyakorlatot. Résztvevő országok 2013-ban: Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Ukrajna, Magyarország és Lengyelország.

Az egyesület, illetve a magyar részvétel szemszögéből rendkívül érdekes tapasztalat volt, hogy a környező országokban szokásos gyakorlathoz képest hazánkban mennyivel jobban integrálódott a népzene oktatása a közoktatásba. Kodály öröksége, és a Kodály-mozgalom eredményei tehát nemzetközi összehasonlításban jól kimutathatóak. Ez azonban nem jelenti sem azt, hogy Magyarországon nincs tennivaló ezen a téren, sem azt, hogy más nemzetek tapasztalatait ne lehetne itthon is hasznosítani.

Az összejövetel eredményeképpen több metodikát is megismerhettünk, és jutott idő az egyes témák megvitatására, a személyes kapcsolatfelvételre, ötletelésre stb. Ennek köszönhetően egyesületünk tagjai több vonatkozásban is látnak lehetőséget a további együttműködésre – ennek első lépéseként még ebben az évben saját szervezésű közös programot dolgozunk ki a visegrádi országok jelenlévő tagjaival.